Podgoria Salgo

“E mai multă filosofie într-o sticlă de vin decât în toate cărţile.” (Louis Pasteur)

Viticultura este un meşteşug practicat din timpuri atât de vechi încât nici istoricii n-ar putea consemna exact. Se spune că era practicată pe aceste meleaguri încă din perioada dacilor iar apoi, romanii au adus soiuri noi şi practici de vinificaţie mai performante. Colonizarea sașilor din secolele 12-13 a dus la o intensificare a activității viticole și la o îmbogățire și diversificare a soiurilor din zonă.

La graniţa judeţelor Sibiu, Alba şi Mureş se întind patru dintre cele mai importante podgorii din Transilvania. Una dintre acestea, Podgoria Sebeș-Apold, se întinde în zona de sud-vest a Podișului Transilvaniei pe o suprafaţă de aproximativ 900ha – parte din Drumul Vinului Transilvania.

Complexul nostru se află în apropierea localităţilor Orlat, Cristian, Săcel şi Sălişte, localităţi dominate de zone colinare. Aceste localităţi se află la graniţă cu podgoria Sebeş-Apold. Viticultura a fost practicată în special începând cu secolele 16-17 atât de coloniştii saşi cât şi de românii din zona Mărginimii.

In perioada funcţionării la Orlat a Regimentului I Grăniceresc (secolele 18-19), viticultura se practica pe dealurile Viile de la Orlat şi Viile Cristianului.  Meşteşugul a fost treptat abandonat odată cu primul exod al saşilor din anii 1930-1940. A urmat perioada celui de-al Doilea Război Mondial, instaurarea comunismului şi distrugerea culturilor, colectivizarea şi industrializarea forţată. Astăzi se pot observa dealurile terasate, odinioară cultivate cu viţă de vie.

Complexul Domeniul Salgo îşi doreşte să readucă la viaţa un meşteşug păstrat de secole. Domeniul viticol, o plantaţie mai degrabă de familie, ocupă o suprafaţă de aproximativ 2 ha, la o altitudine de 610 m. Aceasta are o expunere sudică, sud-estică şi sud-vestică bucurându-se astfel, de razele soarelui, pe parcursul întregii zile.

Zona este prielnică viţei de vie prin solul său brun de pădure, climatul temperat-continental cu temperaturi moderate şi precipitaţii bogate.

Toamna este o adevărată binecuvântare – temperaturile nu sunt foarte ridicate iar zilele ceţoase alternează cu cele însorite permiţând o acumulare treptată a aromelor şi zaharurilor. Avem patru soiuri de vin specifice acestor locuri cu o producţie anuală de aproximativ 10.000 l de vin.

     Ştiaţi că…

  • Potrivit unei legende, la nunta regelui Matei Corvin s-ar fi servit vinuri din satele transilvanene?
  • La nunta lui Vlad Tepeş s-a servit vin de la Mediaş?
  • In octombrie 1641, la Cristian, inainte de culesul viilor, a venit îngheţul peste vii? Mustul trebuia stors cu cizmele, lângă foc. Până şi codiţele strugurilor care se muiaseră în urma frigului au dat must. S-a făcut atât de mult must încât s-au umplut toate butoaiele. In prima jumătate a anului vinurile erau albe de tot în partea de sus a butoiului iar drojdia s-a intărit foarte tare. In a doua jumătate, vinul s-a limpezit şi a devenit foarte gustos. A fost un an foarte bun pentru vin…

Vinurile noastre

Fetească Neagră
Rubin de Transilvania

Este unul dintre cele mai vechi soiuri autohtone. Acesta este, de fapt, unul dintre puținele soiuri care s-au păstrat încă din perioada dacilor. Aceasta datorită, în special,  rezistenței mari la condiţii climatice extreme, dar şi datorită calității superioare a vinurilor roșii obținute.

Vinul de Fetească Neagră are o culoare roșie-intensă cu nuanțe rubinii şi o aromă specifică, care ne duce cu gândul la cea a coacăzelor negre sau sugereaza mirosul de prune uscate. Gustul aminteşte, discret, de cel de mure, fiind echilibrat, consistent și viguros, de o aciditate potrivită specifică acestui soi.

Fetească Regală
Aromat de Transilvania

Acest soi a fost identificat în anii 1920, în podgoria Târnave. Numele i-a fost dat în semn de prețuire față de Casa Regală a României care a stimulat refacerea viticulturii în sudul Transilvaniei.

Vinurile de Fetească sunt, de regulă, seci sau demiseci. Feteasca noastră este un cupaj de Fetească Albă, Muscat Ottonel și Furmint. Are o culoare alb-verzui, cu nuanțe gălbui sau galben-verzui, care, pe măsura maturării își schimbă ușor nuanța spre galben-auriu. Feteasca Regală este un vin aromat, cu un gust plăcut, bine conturat, plin de finețe, ușor acrișor, aducând cu cel al unui măr de vară. Numele simbolizează delicatețea, finețea, savoarea și eleganța acestor vinuri.

Vinul Rosé
Roze de Transilvania

Vinul rosé este mai lejer, puternic aromat, dulce sau demi-dulce, potrivindu-se în aproape orice context, fiind o alternativă mai prietenoasă a vinurilor roşii.

Coaja strugurelui e cea care dă culoare, şi în cazul vinului rosé, intensitatea culorii variază în funcţie de perioada de expunere a cojilor de strugure în must.

Rosé-ul nostru e un vin elegant şi plin de savoare  pe care vă invităm să-l degustaţi iarna, în faţa şemineului sau vara, pe terasă, in timp ce vă delectaţi cu peisajul fascinant.